huis van het werk

januari, 2020

‘Samen een cultuurverandering realiseren’

Kwartiermaker bedrijfsvoering Mirjam Bijnsdorp

Een bedrijfscultuur kan ook helpen om verandering in gang te zetten, vertelt Mirjam Bijnsdorp, kwartiermaker bedrijfsvoering bij het ROC Horizon College.

‘Het Horizon College heeft met de komst van nieuwe voorzitter Anja Grootoonk een beweging ingezet, met nieuwe energie en nieuwe waarden voor de bedrijfscultuur.In plaats van die top-down op te leggen aan de organisatie, is besloten om dezeorganisch te ontwikkelen. Dat doen we door de nieuwe waarden te vertalen in nieuwe werkpraktijken, omdat we geloven dat cultuur vanuit het dagelijks werk ontstaat. Dat gebeurt onder andere aan de hand van de kwaliteitsagenda, een vierjarig trajectom kwaliteitsslagen te maken in het onderwijs. Zo bouwen we aan een nieuwe ondersteunende organisatie, die de huidige versnippering tegen moet gaan en defocus meer op het onderwijs legt.’‘Dat proces is ongeveer een jaar geleden begonnen. Voor veel medewerkers betekende het een enorme verandering. Zij werden er onzeker van, wilden graag kaders van de directie. Maar we wilden per se niet dat de nieuwe bedrijfscultuur een checklist zouworden die je even voor de vorm afvinkt. Nieuwe werkpraktijken maak je samen in het dagelijks werk. Als kwartiermakers zijn wij daar elke dag intensief mee bezig. Je ziet ook echt een verandering ontstaan. Maar alles valt of staat met de steun van de directie– die moet de verandering steunen en uitdragen. Op 1 maart hopen we met de nieuwe organisatiestructuur te starten.’ «

Over Mirjam Bijnsdorp

Mirjam Bijnsdorp is, samen met Kars Nickolson, werkzaam als kwartiermaker bedrijfsvoering bij het Horizon College. De organisatie verzorgt meer dan 120 opleidingen voor ruim 12.000 studenten, verdeeld over vier locaties in de regio. Er werken 1.200 medewerkers, waarvan ca. 430 in de ondersteunende organisatie.

» Mirjam gaat tijdens Huis van het Werk Strategisch op 27 februari in gesprek met Willeke Meijer* over de bedrijfscultuurbij het ROC Horizon College.

* Willeke Meijer heeft meer dan 20 jaar ervaring en expertise op het gebied van business, recruitment, HR en People Analytics. ‘Mijn focus ligt nu op een data-driven aanpak van HR.’ Willeke werkt onder de naam People in Analytics.

Andere sprekers Huis van Het Werk Strategisch - Bedrijfscultuur

© 2020 Huis van het Werk. Concept en realisatie: Storytelling2025. All rights reserved.

image