huis van het werk

mei, 2019

jolanda bakker van h&s adviesgroep over leiderschapstijlen

Het nut van directief leiderschap

Wanneer iemand directief leiding geeft, zijn de verwachtingen voor medewerkers vaak helder en duidelijk. Een must voor organisaties waar taakgerichtheid en actie hoog op de agenda staan.

Jolanda Bakker: ‘Bij directief leiderschap gaat het altijd om communicatie in één richting. Waarbij het vooral niet de bedoeling is, dat medewerkers met hun leidinggevende in discussie gaan bij het uitvoeren van hun taken. Iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt en dat kan voor medewerkers heel prettig zijn. Bij deze manier van leidinggeven draait alles om actie, hoge taakgerichtheid en het geven van instructies. Een stijl die bijvoorbeeld goed past bij een brandweercommandant of chirurg. Het helpt om dingen snel voor elkaar te krijgen. Een directieve leidinggevende is dan ontzettend nuttig!’ Coachen of richting geven? ‘Hoewel directief leidinggeven voor bepaalde beroepen goed werkt, kan het ook zeker een valkuil zijn. Tegenwoordig is het namelijk best lastig om één stijl van leidinggeven te hanteren. Elke situatie, loopbaanfase en type medewerker vraagt om een andere benadering. Zo zal de een meer gebaat zijn bij een coachende rol, terwijl de ander vraagt om een sturende rol. Voor veel leidinggevenden is dat nogal eens een worsteling. Hun taak is steeds meer gericht op het coachen van medewerkers, zodat zij zich kunnen ontwikkelen. Tegelijkertijd moeten ze ook hun KPI’s halen. Die twee botsen nogal eens met elkaar. Tegenwoordig zijn ook veel teams zelfsturend. Dat klinkt heel mooi, maar in de praktijk levert het vragen op als ‘Wanneer doen we het goed?’ en ‘Wat is het budget?’ Als er geen duidelijke kaders zijn functioneren mensen vaak minder.’ Type mens belangrijk ‘Wat je als leidinggevende zeker mee moet nemen in de manier van managen, is het type medewerkers in het team. Zo kan iemand die ruimte nodig heeft en graag meedenkt vaak niets met een directieve leidinggevende. Dat gaat botsen. Maar er zijn er ook die juist goed gedijen bij instructies en een duidelijke taakomschrijving. Denk aan een omgeving van experts en specialisten. Te veel vrijheid of moeten meedenken maakt hen juist onzeker en minder doelgericht. Hoewel directief leidinggeven dus voor- en nadelen heeft, moet het als leidinggevende vooral bij jou en je opdracht passen. De ene keer is dat wat meer coachend, meedenkend en samen zoeken naar oplossingen. Maar wanneer klanten overstappen en targets niet worden gehaald, zal je meer richting moeten geven. Maar ook dan kan je heel mensgericht zijn!’ « H&S Adviesgroep is HR-leverancier van Huis van het Werk. hsadviesgroep.nl

Jolanda Bakker (50) is commercieel directeur H&S Adviesgroep en Regio Talent, fullservice HR- dienstverlener, A&O psychologe. Trots op NHN en overtuigd van het feit dat leiderschap een cruciale rol speelt in het werven, ontwikkelen en behouden van talent voor deze prachtige regio.

© 2020 Huis van het Werk. Concept en realisatie: Storytelling2025. All rights reserved.

image