huis van het werk

februari, 2021

‘We moedigen elkaar aan’

Over Alexia de Weert Alexia de Weert werkt sinds 2015 fulltime bij Bakkerij van Vessem. Eerder werkte zij drie jaar als leerkracht in het speciaal basisonderwijs. Naast haar werk als eindverantwoordelijke van meerdere filialen van Van Vessem begeleidt De Weert medewerkers en coördineert zij opleidingen binnen het bedrijf. » ALEXIA DE WEERT IS SPREKER TIJDENS HUIS VAN HET WERK STRATEGISCH OP 4 MAART 2021.

Fit zijn en blijven is belangrijk voor Bakkerij van Vessem. Medewerkers worden op allerlei manieren daarin ondersteund, vertelt Alexia de Weert, leidinggevende van meerdere filialen.

Hoe kunnen we medewerkers door de coronacrisis slepen? Dat vroeg Bakkerij van Vessem zich vrijwel direct na de uitbraak van de pandemie af. Het bedrijf telt 135 medewerkers, die werkzaam zijn in de eigen bakkerij in Haarlem of een van de zestien winkels in Haarlem en omstreken. Van Vessem besloot meteen tot actie over te gaan en sloot zich aan bij het vitaliteitsprogramma van Vitalics. In mei vonden de eerste activiteiten plaats, variërend van boksfitness en bootcamps tot trainingen voor stressmanagement en mentale weerbaarheid. ‘Er zijn activiteiten op sportief en mentaal gebied’, zegt Alexia de Weert. ‘Van Vessem betaalt alles en maakt het bovendien mogelijk om tijdens werkuren met gezondheid te bezig te zijn. Zo willen we zoveel medewerkers stimuleren om zelf aan de slag te gaan.’ Het aanbieden van een kosteloos programma maakt de drempel om in actie te komen lager, zegt De Weert. ‘Mensen zien dat collega’s die deelnemen energieker zijn en zin hebben om te gaan sporten. Dat moedigt aan omnzelf mee te doen.’ Ook De Weert heeft die kans met beide handen aangegrepen. Samen met een personal trainer volgt zij een traject gericht op afvallen. ‘De belangstelling en ondersteuning van collega’s werkt echt stimulerend. En het feit dat het bedrijf dit voor mij betaalt, zie ik als een stok achter de deur om er werk van te maken. Het gaat dan ook heel erg goed.’ Dat Van Vessem een pratende organisatie is, helpt. ‘Het hele bedrijf heeft contact met elkaar. Elke medewerker komt aan bod. Zo zie je snel hoe iedereen in zijn vel zit en wat er beter kan. Dat kan ik andere organisaties ook aanraden – communicatie is echt de basis van een gezond bedrijf.’ «

Bakkerij Van Vessem bakt al 113 jaar op duurzame wijze. In 2018 werd Van Vessem tot het Duurzaamste Bedrijf van Nederland uitgeroepen. Er zijn 16 filialen in de regio, waar brood en banket worden gebakken en verkocht. Bij Bakkerij Van Vessem zijn circa 135 mensen werkzaam.

HUIS VAN HET WERK STRATEGISCH ONLINE VITALITEIT, FYSIEK EN MENTAAL Donderdag 4 maart tijd: 14.00 - 16.15 uur Sprekers: A.S.R. VERZEKERINGEN Jolanda Sappelli, directeur HR KONINKLIJKE DSM Matthieu van der Vloed, HR-manager BAKKERIJ VAN VESSEM Alexia de Weert, leidinggevende KONINKLIJKE MARINE Jeroen Quist, Projectleider Duurzaam Inzetbare Medewerker en Diëtist

2022 Huis van het Werk Concept en realisatie: Storytelling2025

image