huis van het werk

augustus, 2021

‘Omarm verandering’

Over Mireille Kaptein Mireille Kaptein is algemeen directeur van zuivelbedrijf Kaptein. In 2009 nam zij, als derde generatie, het stokje over van haar vader. Het bedrijf is sinds haar aantreden fors gegroeid. Kaptein werd in 2019 uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar en maakt zich sterk voor ondernemende vrouwen van Nederland. » Mireille Kaptein is spreker tijdens Huis van het Werk Strategisch op 2 september 2021.

Een van de kenmerken van een familiebedrijf is de focus op continuïteit en de lange termijn. Ook Mireille Kaptein, directeur van zuivelbedrijf Kaptein, kijkt graag vooruit – naar nieuwe uitdagingen én kansen, en wat is de impact op haar werknemers.

‘Met de coronapandemie hebben we gezien hoe belangrijk het is om flexibel in te kunnen spelen op veranderingen’, zegt Mireille Kaptein. ‘Dat kunnen we bij Kaptein doen omdat onze activiteiten gespreid zijn over verschillende sectoren en landen. Maar ook omdat we werken met een vast team van betrokken en trotse medewerkers. Dan kun je samen heel veel bereiken.’ Vooruitkijken is essentieel voor elk bedrijf, maar als directeur van een familiebedrijf is Mireille Kaptein er misschien wel meer dan gemiddeld mee bezig. ‘Kaptein 4.0 noem ik dat, het bedrijf dat ik hoop na te laten aan de volgende generatie. Daarvoor moeten we schakelen op een aantal belangrijke veranderingen. Robotisering en automatisering, natuurlijk, maar ook de trend naar meer plantaardige voeding. Je kunt dat zien als een bedreiging, maar ook als een kans. Ik kies voor het laatste.’ ‘Soms zijn daardoor andere competenties nodig. Maar ook de verhoging van de pensioenleeftijd speelt mee: kunnen onze productiemedewerkers de fysieke belasting nog aan of moeten zij bijtijds iets anders gaan doen? Scholing en je blijven ontwikkelen zijn dan ook belangrijk binnen ons bedrijf. Met een persoonlijke aanpak kun je inspelen op individuele behoeftes.’ ‘Zo vragen jonge medewerkers om een andere benadering dan ervaren medewerkers. Je hebt beiden nodig in je bedrijf. Door ze aan elkaar te koppelen in coaching-duo’s geef je ze allebei de ruimte hun bijdrage te leveren.’ ‘Hoe je duurzame inzetbaarheid ook invult, je moet het gewoon doen. Net als alle verandering moet je het omarmen. Starten en gaan – ook met kleine stappen kom je vooruit.’ « KAPTEIN IS PARTNER VAN HUIS VAN HET WERK kaptein.info

Kaptein is een zuivelbedrijf dat in 1936 werd opgericht. Het familiebedrijf heeft 180 medewerkers verdeeld over drie vestigingen: Heiloo, Voorthuizen en Bilzen.

HUIS VAN HET WERK STRATEGISCH LIVE! DE IMPACT VAN DE VERANDERENDE SAMENLEVING Donderdag 2 september 2021 locatie: COOL kunst en cultuur in Heerhugowaard tijd: 14.00 - 17.30 uur Sprekers: IR. PAUL DE RUIJTER De Ruijter Strategie en Executive Lecturer aan Universiteit Nyenrode HVC Gertjan de Waard MBA, directeur KAPTEIN Mireille Kaptein, directeur PHILIPS Isabel Nagel-Dorrestijn, HR Business Partner

2022 Huis van het Werk Concept en realisatie: Storytelling2025

image