huis van het werk

februari, 2021

‘Houd het praktisch en luchtig’

Wie is Jeroen Quist? LTZ2OC Jeroen Quist is sinds 2019 projectleider Duurzaam Inzetbare Medewerker bij de Koninklijke Marine. Hij studeerde Voeding en Diëtetiek in Leiden en is sinds 2001 in dienst. Quist heeft gewerkt in verschillende functies en rangen op verschillende typen schepen (kok, hofmeester, bottelier en toegevoegd hoofd logistieke dienst). Hij heeft drie missies gedaan. » JEROEN QUIST IS SPREKER TIJDENS HUIS VAN HET WERK STRATEGISCH OP 4 MAART 2021.

Je stressniveau met voeding verlagen? Goed slapen in een conflictgebied? Jeroen Quist, Projectleider Duurzaam Inzetbare Medewerker en Diëtist bij de Marine, weet raad.

De Marine is een organisatie met een heterogeen medewerkersbestand. Dat maakt Quists werk zo afwisselend. ‘Naast het vlootpersoneel is er ook het Korps Mariniers, en er werken ook burgers bij de Marine.’ Het programma Duurzaam Inzetbare Medewerker is er voor iedereen. ‘Aandacht voor duurzame inzetbaarheid hoort bij goed werkgeverschap. Defensie besteedt op allerlei manieren aandacht aan medewerkers en het verhogen van de human performance.’ Het programma kent vier pijlers: mentale kracht, sport en beweging, voeding en slaap. Quist: ‘Slaap wordt vaak onderschat, terwijl het van grote invloed is op je gezondheid en functioneren. Ons aandachtspunt: hoe kun je ervoor zorgen dat je onder alle omstandigheden goed slaapt? Belangrijk voor het vlootpersoneel, dat te maken heeft met weersinvloeden op zee, en de marinier die in het veld zijn tent opslaat.’ Activiteiten worden in groepsverband en op individuele basis aangeboden. Quist merkt dat mentale gezondheid geen taboe meer is. ‘Iedereen kan mentale klachten krijgen. Denk aan burn-out bij overbelasting, maar ook aan bore-out bij onderspanning, bijvoorbeeld als je lang op zee bent en alle dagen hetzelfde lijken. Ook stressmanagement is belangrijk. Bij terugkeer na een missie kan een simpel gesprek over wat is er gebeurd, hoe het gaat met de medewerker en met het thuisfront al helpen om problemen later te voorkomen.’ Houd het luchtig en praktisch, en begin klein, zegt Quist. ‘Maak een kwartier tijd voor een lunchwandeling of plan een gezamenlijk fruitmoment in: het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Iedere organisatie kan iets doen met gezondheid en vitaliteit.’ «

De Koninklijke Marine zet zich met vloot en mariniers wereldwijd in voor veiligheid op en vanuit zee. In Nederland en in het buitenland helpt de marine bij crisisbeheersingsoperaties, humanitaire hulpoperaties en bij rampen. De Koninklijke Marine is het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht. Er werken er 11.007 mensen (2020), waaronder 2.589 burgers.

HUIS VAN HET WERK STRATEGISCH ONLINE VITALITEIT, FYSIEK EN MENTAAL Donderdag 4 maart tijd: 14.00 - 16.15 uur Sprekers: A.S.R. VERZEKERINGEN Jolanda Sappelli, directeur HR KONINKLIJKE DSM Matthieu van der Vloed, HR-manager BAKKERIJ VAN VESSEM Alexia de Weert, leidinggevende KONINKLIJKE MARINE Jeroen Quist, Projectleider Duurzaam Inzetbare Medewerker en Diëtist

2022 Huis van het Werk Concept en realisatie: Storytelling2025

image