huis van het werk

augustus, 2021

‘Binnen en buiten moeten samenvallen’

Over Gertjan de Waard Gertjan de Waard werkt sinds 2018 bij HVC, eerst als manager Operatie en nu als directeur Inzameling. Ervoor was De Waard onder meer directeur bij Stadswerk072, programmamanager bij de Gemeente Alkmaar en Hoofd Duinbeheer bij Duinwaterbedrijf Zuid-Holland. » Gertjan de Waard is spreker tijdens Huis van het Werk Strategisch op 2 september 2021.

Een veranderende omgeving: HVC staat er middenin. Het bedrijf ondersteunt aandeelhoudende gemeentes en waterschappen bij verdere verduurzaming op het gebied van energiegebruik en hergebruik. Dat heeft ook impact op medewerkers, legt directeur Inzameling Gertjan de Waard uit.

‘Als duurzaam energie- en afvalbedrijf zet HVC steeds meer stappen richting een circulaire economie. Dat is een beweging die ook van grote impact is op onze medewerkers. Zo zijn onze chauffeurs nu nog meer ambassadeur en moeten zij inwoners kunnen uitleggen hoe het zit met hergebruik en waarom afval scheiden belangrijk is. En een oogje in het zeil houden. Zelfs een kleine vervuiling kan ervoor zorgen dat een stroom wordt afgekeurd. Daarom willen we dat verder optimaliseren. Dat begint met een stukje opleiding voor de chauffeurs, maar we geven zelf ook het goede voorbeeld door op locatie goed ons afval te scheiden en ons wagenpark verder te verduurzamen. Binnen en buiten moeten congruent zijn – anders ben je niet geloofwaardig.’ ‘Onze beleidsadviseurs moeten nog nauwer samenwerken met gemeentes. De context van verduurzaming schetsen, faciliteren in besluitvorming, ondersteunen bij het maken van keuzes. Dat vraagt dus, net als bij onze chauffeurs, om andere competenties en vaardigheden.‘ Om die goed aan te laten sluiten op de bedrijfsdoelstellingen, is het belangrijk om duidelijk te communiceren en in dialoog met medewerkers te blijven. ‘Medewerkers moeten weten: waar gaat het bedrijf naartoe en wat betekent dat voor mij? En als werkgever wil je weten hoe je medewerkers zich kunnen ontwikkelen. Maar vooral ook: wie zij zijn. Als iemand net vader is geworden, even vragen hoe het is en of je ergens mee kunt helpen is al voldoende. Zulke gesprekken zijn belangrijk. Daarmee maak je namelijk het verschil – nu en in de toekomst.’ « HVC IS PARTNER VAN HUIS VAN HET WERK hvcgroep.nl

HVC is een duurzaam energie- en afvalbedrijf van 44 gemeenten en zes waterschappen. Het is de grootste niet-commerciële afval-inzamelaar van het land. HVC telt 1.200 werknemers.

HUIS VAN HET WERK STRATEGISCH LIVE! DE IMPACT VAN DE VERANDERENDE SAMENLEVING Donderdag 2 september 2021 locatie: COOL kunst en cultuur in Heerhugowaard tijd: 14.00 - 17.30 uur Sprekers: IR. PAUL DE RUIJTER De Ruijter Strategie en Executive Lecturer aan Universiteit Nyenrode HVC Gertjan de Waard MBA, directeur KAPTEIN Mireille Kaptein, directeur PHILIPS Isabel Nagel-Dorrestijn, HR Business Partner

2022 Huis van het Werk Concept en realisatie: Storytelling2025

image