huis van het werk

april, 2020

‘Ik voelde me net een viroloog’

Jan Heddes Directeur Salco Zwaagdijk-Oost

Bij Salco in Zwaagdijk-Oost produceren ze bedrijfsdeuren en leveren ze deuren aan de industriële, agrarische en koeltechnische sector. Bij het familiebedrijf, dat inmiddels al 42 jaar bestaat, werken in totaal 102 mensen. Directeur Jan Heddes over ondernemen in coronacrisistijd.

Hoe gaat het met Salco in deze coronacrisis? ‘Momenteel is 85 procent van onze mensen aan het werk. We prijzen ons gelukkig dat we nog steeds elke dag aan de slag kunnen. Onze deuren gaan de hele wereld over; ook naar China. Dat stond uiteraard een paar maanden stil, maar sinds een aantal dagen wordt ook dat voorzichtig weer opgepakt. Zodra we in januari in de gaten kregen dat sommige onderdelen uit bijvoorbeeld Noord-Italië weleens schaars konden worden, zijn we gaan “hamsteren”. Een beladen woord, ik weet het. Maar zo kon onze productie zeker drie maanden zonder gedoe door.’ Zijn er negatieve effecten op de business? ‘Dat valt momenteel eigenlijk nog mee. Wij werken veel in de voedselketen en logistiek. Beide zijn nu ontzettend belangrijk. Deuren die al in bestelling waren gaan gewoon door en er komen ook nieuwe orders binnen. Tot nu toe is er nauwelijks afstel van orders, wel wat uitstel. Maar dat komt straks geheid weer op gang. Opvallend detail was wel dat de telefoon op onze serviceafdeling in de eerste crisisweek nauwelijks rinkelde. Alles stond even stil. Nu is het gelukkig weer almost business as usual!’ Heb je veel aanpassingen moeten doen in de bedrijfsvoering? ‘Onze complete productieploeg van veertig man schaft nu in twee ploegen van twintig. Op kantoor eet iedereen achter z’n bureau. Eventueel bezoek moet zich altijd eerst melden en daarna desinfecteren. Dat geldt ook voor internationale chauffeurs die over de vloer komen. Ze mogen alleen naar binnen voor het toilet. Voor de rest laden en lossen we alles zelf.’ En hoe sta je er zelf in? ‘De eerste week voelde ik me af en toe net een viroloog. Al die vragen! Heel logisch natuurlijk, maar ik wist echt niet meer dan mijn collega’s. Inmiddels valt het mee. Iedereen pakt z’n eigen verantwoordelijkheid. Wel mis ik de klantcontacten en het contact met leveranciers, relaties en bijvoorbeeld uitzendbureaus. Alles staat toch een beetje on hold.’ « Salco is partner van Huis van het Werk. salco.nl

In deze bizarre coronacrisistijd vraagt Huis van het Werk aan directie en HR-managers hoe het met hen en hun organisatie gaat. Is het (nog) business as usual of juist dagelijks improviseren om overeind te blijven?

© 2020 Huis van het Werk. Concept en realisatie: Storytelling2025. All rights reserved.

image