huis van het werk

juni, 2020

‘Die betrokkenheid geeft me een trots gevoel’

Wilma Groenink HR-manager Kaptein

Al bijna 85 jaar spelen kaas en boter de hoofdrol in het familiebedrijf van Kaptein (180 werknemers) in NHN. De opslag en het verpakken ervan gebeurt in Heiloo, en op hun locatie in Oosthuizen produceren ze smeltkaas. Ook tijdens de coronacrisis gaat alles gewoon door. ‘Alleen wél met aanpassing in de uren’, aldus HR-manager Wilma Groenink.

Hoe is het Kaptein de afgelopen maanden vergaan tijdens de coronacrisis? ‘Als voedselproductiebedrijf zitten we in de vitale sector. Onze productie ging vanaf het begin gewoon door. Wel lag de focus gelijk op gezondheid en veiligheid. Hygiëne werd nog belangrijker, net als het waarborgen van anderhalve-meter-werkplekken. Begin maart was ook ons vierkoppig coronateam een feit, waar ik als enige HR-manager van Kaptein onderdeel van ben. We waren vooral zoet met alle vragen van leidinggevenden en medewerkers die op ons af kwamen. Maar door snel te reageren konden we goed de rust bewaren!’ Wat zijn de grootste gevolgen voor jullie bedrijf? ‘Belangrijke klanten van Kaptein komen uit de horeca, luchtvaart en cruiseschepen. Doordat dit stilviel, hadden we een daling in de afzet. Met als gevolg dat we afscheid moesten nemen van onze flexibele schil. Ook had het gevolgen voor onze 180 medewerkers. Zij werden soms op een andere afdeling geplaatst of op een andere Kaptein-locatie. Dat is best veel gevraagd van mensen, toch was hun inzet altijd heel flexibel. Die betrokkenheid geeft me een trots gevoel.’ Hoe zie je het komende halfjaar tegemoet? ‘De komende zes maanden zijn ontzettend belangrijk. Pas dan zien we echt de economische gevolgen van deze crisis. Blijft de afzet op niveau, wordt het minder of juist meer? Het is koffiedikkijken. Ik hoop echt dat we iedereen aan het werk kunnen houden. Daar ligt als HR-manager nu mijn focus – en niet meer zoals de afgelopen jaren op groei, het werven van nieuwe mensen en uitbesteden bij uitzendbureaus. Ik kijk nu veel meer naar wat we in huis hebben. Terug naar de basis dus!’ «

Kaptein is partner van Huis van het Werk. kaptein.info

In deze bizarre coronacrisistijd vraagt Huis van het Werk aan directies en HR-managers, maar ook aan overheid en onderwijs hoe het met hen en hun organisatie gaat. Is het (nog) business as usual of juist dagelijks improviseren om overeind te blijven?

© 2020 Huis van het Werk. Concept en realisatie: Storytelling2025. All rights reserved.

image