huis van het werk

april, 2020

‘De grote klappen komen nog’

Nienke Dikmans HR-manager INCO Alkmaar

In 1985 begint INCO in Alkmaar als loodgietersbedrijf. Inmiddels werken er zo’n 75 man en is het uitgegroeid tot een volwaardig totaal-installateursbedrijf op het gebied van loodgieterswerk, klimaat en elektrotechniek. HR-manager Nienke Dikmans vertelt hoe ze bij hen omgaan met de coronacrisis.

Hoe gaat het met INCO in coronatijd? ‘De lopende projecten gaan nog steeds door, kleine opdrachten liggen stil of zijn uitgesteld. Ook bij onze afdeling Technisch Beheer en Onderhoud zien we duidelijk een terugloop in de werkzaamheden. Onze vaste mensen zijn nog aan het werk. De flexibele schil van ZZP’ers en uitzendkrachten staat helemaal on hold. We verwachten wel dat de grote klappen nog komen. Later in het jaar bijvoorbeeld, als nieuwe opdrachten van aannemers of woningbouwcoöperaties uitblijven. Bedrijven in nood kunnen nu dan wel terugvallen op de NOW-regeling. Maar hoe zit dat straks als wij ‘m eventueel ook nodig hebben? Dat zorgt best voor wat spanning.’ Hoe anticiperen jullie op de crisis? ‘Door de anderhalve meter-maatregel rijden onze mannen niet met de bedrijfsbus, maar zoveel mogelijk in hun eigen auto én alleen. De servicemonteurs doen alleen nog spoedklussen; veel werkzaamheden worden door opdrachtgevers uitgesteld. Daarnaast zijn er de nodige hygiënische maatregelen en is er op elk lopend project een coronaverantwoordelijke aangesteld. Samen vormen we een WhatsApp-groep waar alle coronavragen over werk en personeel terechtkomen, om leidinggevende zo goed mogelijk te adviseren. Fijn dat de branche ons daarin goed faciliteert.’ Hoe ziet jouw werk er momenteel uit? ‘Als HR-manager ben ik vooral bezig op strategisch niveau en coaching on the job. Bij dat laatste ondersteun ik leidinggevenden in hun gesprekken met werknemers. Dat gaat nu via skype. Tips & tricks geef ik nog steeds, hoewel het wel lastiger en zeker onpersoonlijker is. Met name crisiscommunicatie speelt een grotere rol. In het begin was het echt zoeken naar antwoorden, nu is alles helder en duidelijk. Daar gedijt iedereen het beste bij. Toch zijn er ook onzekerheden, vooral bij onze monteurs buiten. Zij lopen toch meer risico dan de kantoormensen en hun angst is soms voelbaar. Geruststellen en de juiste maatregelen nemen horen daarbij. Juist nu gaat onze directie daarom vaker naar de bouw toe om vragen die er leven zelf te beantwoorden.’ « INCO is partner van Huis van het Werk. incobv.nl

In deze bizarre coronacrisistijd vraagt Huis van het Werk aan directie en HR-managers hoe het met hen en hun organisatie gaat. Is het (nog) business as usual of juist dagelijks improviseren om overeind te blijven?

© 2020 Huis van het Werk. Concept en realisatie: Storytelling2025. All rights reserved.

image