huis van het werk

april, 2020

‘Dagelijks is hier een Champions League-finale’

Marcel Jacobs Directeur Vezet Warmenhuizen

Bij Vezet in Warmenhuizen zorgen dagelijks – ook in coronacrisistijd – zo’n 800 vaste medewerkers en 500 uitzendkrachten ervoor dat de koelvakken van alle Albert Heijn-filialen vol liggen met voorverpakte gesneden groente en fruit en maaltijdsalades. Directeur Marcel Jacobs over uitdagingen, productierecords en trots.

Hoe gaat het met Vezet in tijden van corona? ‘Sowieso is het hier elke dag al een uitdaging om alle dagverse producten te verwerken. Elke ochtend staan er zo’n veertig vrachtwagens en tractoren voor de deur! Wij spelen hier de Champions League op het gebied van voedselproductie. Nu, in tijden van corona, komen daar nog extra uitdagingen bij. Daarom voelt het nu vaak als een onaangekondigde finale; ineens moeten we er volop staan en presteren. Al onze mensen zijn heel hard nodig. Ons werk is bestempeld als cruciaal, medewerkers voelen dat ook zo. Velen zijn er trots op dat ze in deze bizarre tijd een gezond steentje kunnen bijdragen.’ Wat maakt het werk zo hectisch? ‘De eerste week na de afgekondigde maatregelen – zeg maar de hamsterweek – draaiden we een productierecord. Het was een gekkenhuis. De consumentvraag vloog van de ene op de andere dag met tientallen procenten omhoog. Daar moet je in recordtempo op anticiperen. Gelukkig bleven de versproducten uit de regio goed doorlopen. Maar groente en fruit uit Italië en Spanje werd bijvoorbeeld door grenscontroles en chauffeurs die niet welkom waren én landarbeiders die teruggingen naar hun eigen land een stuk lastiger. Daarnaast moesten we in rap tempo zo’n zestig maatregelen op kantoor en op de productielijnen doorvoeren. Mensen werken hier letterlijk schouder aan schouder. Lijnopstellingen zijn verplaatst, plexiglas schermen opgehangen, verkeerstromen en pauzetijden aangepast. En de snelheid van machines is verlaagd – we staan immers met minder mensen door de anderhalve-meter-regel. Alles is nu zo ingericht dat we het komende halfjaar die anderhalve-meter-economie wel volhouden!’ Dus alle ballen blijven in de lucht? ‘Zeker! Gelukkig zijn de meeste werknemers fit en geeft het feit dat we cruciaal werk doen iedereen een extra zetje. Omdat alles hier 24/7 doordraait, schakelen we de hele dag door met onze drie uitzendbureaus. Soms moeten we ineens op- of afschalen. Of komt de hele familie Murphy langs en loopt de boel in de soep. Als dit een testcase was, dan komen we er heel goed uit, hoor! We doen het bijzonder goed, daar ben ik trots op. De grote raamstickers met de tekst “Jullie zijn toppers” is dan ook niets te veel gezegd!’ « Vezet is partner van Huis van het Werk. vezet.nl

In deze bizarre coronacrisistijd vraagt Huis van het Werk aan directie en HR-managers hoe het met hen en hun organisatie gaat. Is het (nog) business as usual of juist dagelijks improviseren om overeind te blijven?

© 2020 Huis van het Werk. Concept en realisatie: Storytelling2025. All rights reserved.

image